miercuri, 11 aprilie 2007

Memoriul din 13.03.2007

MEMORIU

Subsemnaţii, cercetători la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, solicită conducerii instituţiei să convoace Adunarea generală a cercetătorilor pe data de 16 martie a.c., orele 10,00, pentru discutarea următoarelor probleme:

1. Situaţia Consiliului Ştiinţific
Deoarece Statutul Academiei Române stabileşte că mandatul Consiliului Ştiinţific este de patru ani, iar perioada de funcţionare a actualului Consiliu depăşeşte termenul legal, se impune de urgenţă desfăşurarea de noi alegeri, în cadrul unei Adunări generale a cercetătorilor.
Activitatea şi componenţa Consiliului Ştiinţific trebuie reconsiderate şi din alte motive:
a)
Institutul nu are o strategie ştiinţifică pe termen lung, deşi participarea la granturi naţionale şi internaţionale necesită un astfel de document. Acest fapt pune în pericol menţinerea poziţiei Institutului în ierarhia cercetării academice româneşti. Un prim semnal negativ îl reprezintă reducerea în ultimii doi ani a fondurilor extrabugetare obţinute de către institutul nostru, atât din granturi naţionale, cât şi din cooperări internaţionale
b)
Revistele Institutului, „Anuarul” şi „Xenopoliana”, nu sunt acreditate în sistemul CNCSIS (a se vedea lista revistelor acreditate pe www.cncsis.ro) şi, ca urmare, există riscul major ca articolele ştiinţifice publicate aici să nu fie omologate în granturi, proiecte ştiinţifice sau concursuri care pornesc de la criteriile CNCSIS. Trebuie făcute demersuri urgente pentru acreditarea revistelor în sistemul CNCSIS. În plus, având în vedere noile criterii de promovare impuse de legislaţia recentă, s-ar cuveni făcute demersuri pentru omologarea uneia dintre publicaţiile periodice ale Institutului în sistemul ISI.
c)
Publicaţiile editate de Institut nu beneficiază de o suficientă difuzare şi promovare, neexistând un mecanism instituţionalizat şi coerent în acest sens şi nici fondurile necesare.
d)
Activitatea colegiului de redacţie al „Anuarului” se cere a fi reorganizată astfel încât să reprezinte fiecare colectiv de cercetare şi să presupună implicarea efectivă a membrilor colegiului în munca redacţională. În plus, este nevoie de reintroducerea sistemului de referenţi pentru evaluarea studiilor şi articolelor trimise redacţiei.
e)
Institutul are o situaţie neconvenabilă în privinţa colaborărilor instituţionalizate cu alte instituţii de profil din ţară şi din afară, lucru care îngreunează accesul la proiecte de cercetare şi finanţare.
f)
Colectivele de cercetare funcţionează deficitar, nefiind clarificată nici măcar apartenenţa cercetătorilor la un grup sau altul sau situaţia tuturor şefilor de colectiv.
g)
În formatul actual, Consiliul nu reflectă schimbările din componenţa corpului de cercetători produse în ultimii ani. Pe lângă organizarea de noi alegeri, problema ar putea fi rezolvată prin lărgirea Consiliul, astfel încât să cuprindă 7 membri plini şi doi supleanţi, în condiţiile prevăzute de Statutul Academiei Române. Membrii aleşi pot să ocupe mai multe mandate, cu condiţia ca acestea să nu fie consecutive.
h)
Este nevoie de mai multă transparenţă în deciziile Consiliului care privesc evaluarea personalului de cercetare şi a proiectelor ştiinţifice.
i)
Se impune clarificarea situaţiei salariilor şi a gradaţiilor de merit, care, aşa cum le arată numele, trebuie să fie acordate pe criterii de merit, printr-un mecanism obiectiv şi transparent.
j)
Este necesară o politică de personal proactivă, orientată spre atragerea celor mai valoroşi absolvenţi de facultate.
k)
Cercetătorii Institutului nu au fişe ale postului, motiv pentru care nu ştiu cu precizie care le sunt drepturile şi îndatoririle.
l)
Nu este clar dacă există un regulament de ordine interioară al Instituţiei şi, în cazul în care există, dacă acesta este actualizat în conformitate cu standardele actuale.
m)
Pentru funcţionarea în parametri europeni este nevoie de un cod deontologic, asumat de toţi cercetătorii Institutului, care să reglementeze exprimarea ştiinţifică şi relaţiile colegiale în interiorul instituţiei.

n) Modalitatea de desfăşurare a şedinţelor de comunicări periodice reclamă o revizuire, pentru ca acestea să se transforme dintr-un ritual formal într-un prilej pentru dezbateri ştiinţifice veritabile şi temeinice.

o) Există probleme de colaborare între Institut şi alte instituţii afiliate Academiei Române – Biblioteca Academiei, Editura Academiei – la care Institutul se cuvine a răspunde oficial, în colaborare cu celelalte instituţii care au semnalat probleme similare.

2. Politica de personal a Institutului şi situaţia promovărilor
Aşa cum se ştie, peste jumătate dintre cercetătorii Institutului au depus la conducerea Filialei Iaşi a Academiei Române un memoriu în care solicită suspendarea măsurii de blocare a posturilor din Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, care este în vigoare de doi ani. Nu există un răspuns oficial la acest memoriu.
Cum între timp a devenit clar că la alte institute de cercetare din subordinea Academiei s-au făcut promovări, iar la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” nu există semnale că se va întâmpla acelaşi lucru, o dezbatere pe această temă se impune. Semnatarii consideră că promovările trebuie să îşi urmeze cursul firesc, fără piedici de natură administrativă, extra-academice, cu egalitate de şanse, fără evaluări preferenţiale şi strict conform criteriilor legale şi profesionale prevăzute de lege.
Prin urmare, este necesară inventarierea demersurilor pe cale instituţională făcute până acum pentru deblocarea situaţiei şi stabilirea unei noi poziţii a Institutului pe această temă.

3. Situaţia Fundaţiei Academice „A. D. Xenopol”
O Adunare generală este necesară şi pentru clarificarea situaţiei Fundaţiei Academice „A. D. Xenopol”, care se confruntă de mai mulţi ani cu grave probleme de funcţionare: neacoperirea, conform Statutului, a funcţiilor de conducere; lipsa unor rapoarte periodice privind situaţia financiară; inexistenţa unor programe şi rapoarte de activitate.

13 martie 2007

[Au semnat memoriul: Cercet. şt., dr. Liviu Brătescu, Cercet. şt., Cătălina Chelcu, Cercet. şt., Marius Chelcu, Asistent cercetare, drd. Mihai Chiper, Cercet. şt., drd. Adrian Cioflâncă, Cercet. şt. gr. III, dr. Dorin Dobrincu, Asistent cercetare, drd. Alexandru Istrate, Cercet. şt. gr. III, dr. Andi Mihalache, Cercet. şt., drd. Cătălina Mihalache, Asistent cercetare, drd. Bogdan MoşneagU, Asistent cercetare, dr. Paul Nistor, Cercet. şt. gr. III, dr. Leonidas Rados, Cercet. şt. gr. III, dr. Flavius Solomon, Cercet. şt. gr. II (1/2), dr. Petronel Zahariuc]

Niciun comentariu: