miercuri, 11 aprilie 2007

Memoriul din 19.02.2007

MEMORIU

Subsemnaţii, cercetători la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, vă supunem atenţiei următorul memoriu, privind situaţia promovărilor din cadrul instituţiei.

După cum este bine cunoscut, de peste doi ani promovările în Institutul de Istorie au fost blocate. De această măsură au fost afectaţi circa jumătate dintre cercetătorii Institutului, care îndeplinesc, de mai multă vreme, criteriile academice şi de vechime pentru a putea fi promovaţi. Cazul cel mai flagrant este al unui doctor în istorie, cu teza publicată, menţinut la gradul de asistent cercetare. Există, de asemenea, autori ai mai multor cărţi care au rămas pe poziţia de cercetător ştiinţific gradul III.

Considerăm că măsura blocării ascensiunii profesionale în bloc, luată din motive extra-academice, este abuzivă. Aceasta ne cauzează considerabile prejudicii profesionale şi pecuniare. După caz, cei care sunt menţinuţi pe o poziţie inferioară pregătirii nu pot susţine cursuri la universitate sau sunt încadraţi pe poziţii nepotrivite, nu pot conduce granturi naţionale sau internaţionale, nu pot intra în comisii de doctorat ş.a.m.d. Tot la capitolul prejudiciilor profesionale este de menţionat afectarea imaginii şi a prestigiului profesional pe care o provoacă nerecunoaşterea formală a unor merite certificate prin publicaţii, activitatea în proiecte de cercetare, organizarea de reuniuni ştiinţifice etc. Pe de altă parte, menţinerea arbitrară pe o poziţie inferioară pregătirii academice ne cauzează anual şi considerabile pierderi financiare.

Blocarea posturilor are un puternic efect demotivant, în condiţiile în care şi aşa nivelul salariilor din cercetare este nemulţumitor. Totodată, aceasta poate produce inechităţi, abuzuri, tratamente preferenţiale într-un mediu concurenţial cum este acela al cercetării. Conform informaţiilor pe care le deţinem, măsura blocării posturilor nu este valabilă pentru toate institutele aflate sub tutela Academiei Române şi nici în cazul tuturor cercetătorilor.

Prin urmare, vă solicităm, Domnule Preşedinte, să faceţi demersurile necesare pentru ca practica blocării posturilor să fie suspendată, astfel încât carierele profesionale să-şi urmeze cursul firesc, conform criteriilor legale.

În final, precizăm că prezentul memoriu nu echivalează cu o cerere colectivă de promovare. Situaţia fiecăruia dintre semnatari urmează să fie judecată individual. Însă nu este corect ca situaţia tuturor să fie decisă administrativ în bloc, nediferenţiat.

19.02.2007

Domnului Preşedinte al Filialei Iaşi a Academiei Române

SEMNĂTURI: Cercet. şt., dr. Liviu Brătescu, Cercet. şt., Cătălina Chelcu, Cercet. şt., Marius Chelcu, Asistent cercetare, drd. Mihai Chiper, Cercet. şt., drd. Adrian Cioflâncă, Cercet. şt. gr. III, dr. Dorin Dobrincu, Asistent cercetare, drd. Alexandru Istrate, Cercet. şt. gr. III, dr. Andi Mihalache, Cercet. şt., drd. Cătălina Mihalache, Asistent cercetare, drd. Bogdan Moşneagu, Asistent cercetare, dr. Paul Nistor, Cercet. şt. gr. III, dr. Leonidas Rados, Cercet. şt. gr. III, dr. Flavius Solomon

[Au mai semnat memoriul:
Asistent cercetare, dr. Bogdan Schipor
Cercet. şt. gr. II (1/2), dr. Petronel Zahariuc]


Un comentariu:

Unknown spunea...

Dragi prieteni,

Am citit toate materialele, precum si reflectarile din presa. Nu ai nevoie de multe dovezi ca sa constati cine are dreptate. Regret pozitia dlui acad. Zub, ca si cea oficiala a Academiei, sunt convins insa ca orice persoana corecta poate remarca justetea argumentelor voastre. Este motivul pentru care va asigur de solidaritatea mea.
Nicu Mihai
cercetator drd.
Craiova